Maidie från Frösön bokdebuterar vid 83 med Bitar ur mitt livspussel

08.06.2023

Pressmeddelande 20230608


Skenet bedrar. Maidie Abrahamson Gouali är språkläraren med fyra barn som visat sig ha levt ett betydligt äventyrligare liv än man först tror. Vardagspusslet med rättning av skrivningar och falukorv till familjen har under alla år kombinerats med ett ständigt resande och skrivande. Nu sammanfattar hon sitt liv i en självbiografi.

- Man ska inte dö nyfiken, det har varit min paroll, säger Maidie från kusinens altan med utsikt över Alsensjön.Maidie föddes en bister vinter på Frösön vid tröskeln till krigsutbrottet. Hon berättar i boken hur hon hamnade i apartheidsystemets Sydafrika, när hon ensam reste genom USA med Greyhundbuss i mitten av 60-talet, sin intervju med Leif G.W Persson, långt innan han blev mysfarbror med hela svenska folket och hur hon som pensionär reste som volontär till Colombia för att arbeta med gatubarn.

Boken varvas med många av de kåserier, noveller och dikter som Maidie fått publicerade genom decennierna. De många minnena skildras med en imponerande stilistisk säkerhet som avslöjar ett livslångt språkligt intresse och lång berättarerfarenhet. Det är slående vilken bredd av genrer Maidie bevisligen hanterar med sin penna. Och som nu finns samlade tillsammans med tillbakablickar på ett äventyrligt och innehållsrikt liv.

"Bitar ur mitt livspussel" släpps den 1 september 2023 och ges ut på Förlaget Sans Souci.


För intervjuförfrågningar och recenstionsexemplar mejla henrik.g.abrahamson@gmail.com