Scoopet fyller moppe!

04.07.2019

Idag för femton år sedan knep jag och Per Karlsson DN:s vänsterkryss och ett uppslag i DN Fokus. Några veckor tidigare hade vi tagit examen från JMK och ett sommarvick väntade på mig på SVT Teckenspråk i Leksand. Min sambo och vår förstfödda, som då var sex månader, flyttade med mig upp över sommaren.  

Tidigt på morgonen - det var en söndag - gick jag i solskenet före frukost till närmsta bensinmack för att köpa mig ett pappersexemplar och möttes av en löpsedel med vår nyhet. Den löd: Bortglömda hårstrån kan lösa styckmordet på Catrine da Costa.

Sen fortsatte det hela dagen med återrapporteringar och uppföljningar i stort sett alla betydande mediehus. Minns att jag stod framför tv:n med lillflickan på armen och såg SVT återberätta vår story mellan vällingvärming och blöjbyte.

Gick hela dagen med ett pirr i magen. Att det var möjligt! Allt det hårda arbete vi lagt ner gav faktiskt resultat och blev en nationell nyhet. Vi motbevisade alla som inte trodde på oss. Vårt scoop höll hela vägen och var verkligen så sensationell som vi trodde.

I Per Lindebergs uppdaterade utgåva av Döden är en man, med tilläggsrubrikerna Styckmordet, myterna, efterspelet beskrivs mitt och Pers arbete närmare, för den som är intresserad (s.528 ff) Nyheten om hårstråna blev på något märkligt vis både starten, höjdpunkten och slutet på min journalistiska bana.