Tack!

30.09.2021

Den 7 juli 2021 släpptes så till slut det som skulle bli min första bok. Idén kläcktes mitt i covidsommaren 2020, i en solstol på balkongen med en cigarr i mungipan. Nästan exakt ett år senare släpptes Skäl att rösta på Miljöpartiet - en komplett guide.

Det hann bli många, många timmar framför datorn och en del turer till Kungliga Biblioteket för efterforskningar innan det blev klart, mitt magnum opus. Över 250 sidor där varje ord är vägd på guldvåg, jag har aldrig gillat pladdriga böcker. Min ambition har varit att skriva lättläst och insiktsfullt. Litteraturförteckningen ser inte så imponerande ut i print, men det är många verk som ligger till grund för min analys. 

Det är alltid viktigt att få all fakta rätt, särskilt i politiska verk. Man kan kallt räkna med att kritiker kommer lusläsa varenda stavelse i jakt på något att skjuta ner. Hittills har kritiken mest bestått i att jag har fel hudfärg, kön och ålder. Inget av det är ju faktiskt mitt fel, så det tar jag lätt på.

Redan i arbetet med att få namnkunniga personer att recensera boken fick jag ett remarkabelt mottagande. Den ena efter den andra delade generöst med sig av sina privata mejladresser trots att jag för samtliga var en helt främmande person. Många svarade omgående med uppmuntrande ord, även i de fall de av tidsskäl tvingas tacka nej. Jag är mycket tacksam för det stöd jag fått av Krister Thelin, Henrik Sundström, Mattias Svensson och Magnus Andersson för att de velat bidra med var sin one-liner till baksidan på boken! Alla otroligt professionella och därtill nationella experter och auktoriteter inom sina respektive fält. Att de valt att med sina namn välsigna min bok är så stort att jag rodnar.

Men det är något alldeles särskilt när helt okända, vanliga läsare hör av sig. Samma dag som boken släpptes fick jag ett meddelande från Alexander som skrev "Jag vet inte vem du är, men din bok är det bästa jag sett!". Andra har skickat bilder på boken liggandes på hedersplats på vardagsrumsbordet eller i läshörnan. Någon har laddat upp en bild på boken som profilbild på Facebook. Magnus skrev och tackade med orden "Lusläst den å kan bara säga att den verkligen är fylld av nyttig information om MP".

En läsarrecension på Bokus är inne på samma spår: "En fullödig sammanställning över de argument som finns för att rösta på MP! Föredömligt grupperade efter område på område. Rekommenderas varmt!". Fem stjärnor där.

Johannes efterfrågade en tysk översättning till en intresserad kollega i Berlin. Anna skrev bara häromdagen "Idag kom boken! Har redan läst ut den, bland det bästa jag läst (och då är jag en bokmal av rang). En bok alla borde läsa helt enkelt."

På de snart tre månader som boken funnits på marknaden har jag fått mer beröm och uppmuntran än vad som är hälsosamt för en människa. Den största behållningen med hela projektet, när allt är över, kommer säkert att vara just kontakten med er alla, med läsarna.

Till er alla som läser och kommenterar vill jag utsträcka mitt allra varmaste tack!

Om ni gillar boken så kan ni hjälpa mig genom att berätta om den för en vän!

Den finns att beställa i nätbokhandeln. Signerade exemplar av boken kan ni köpa här på hemsidan, glöm inte skriva till vem boken ska dediceras. Annars nås jag här på hemsidan eller på twitter @abrahamson_h